ERÄ-OKU RY: HISTORIAA

Kun vuonna 1968 Outokummun Metsästysyhdistyksessä oli virinnyt keskustelu metsästysmajan uusimisesta, niin seura perusti lokakuussa majatoimikunnan valmistelemaan uuden metsästysmajan hankintaa ja sen sijaintipaikan etsimistä. Mutta yllättäen 12.1.1969 ylimääräinen yleinen kokous kaatoi majahankkeen, jonka seurauksena samaisena iltana ja yön tunteina perustettiin uusi Erä-Oku -niminen metsästysseura.

Perustavassa kokouksessa oli läsnä 10 henkilöä, joista Aimo Ahonen on edelleen seuran toiminnassa mukana. Harri Harjunpää valittiin ensimmäiseksi puheenjohtajaksi ja Viljo Kauppinen sihteeriksi. Perustajajäseniksi ilmoittautui 37 henkilöä, joista vieläkin Aimo Ahosen lisäksi on mukana, Markku Kauppinen, Kari Kauppinen, Jouko Parviainen, Taisto Saloniemi.
Perustetulle seuralle hankittiin 1,5 ha suuruinen tontti luonnonkauniin Valkeisenlammen rannalta ja purettava metsäkämppä eri kiemuroiden jälkeen Lauri Väätäiseltä. Ilomantsin Repoahossa sijaitsevaa metsäkämppää alettiin purkaa talkoilla, talkooporukkaa veti Jouko Parviainen.
Majan piirustukset laati rakennusinsinööri Pentti Hartikainen. Kirvesmies Olavi Lehtopää valittiin majan rakentajaksi.
Majan harjannostajaisia vietettiin 19.8.1969 ja kirvesmiestyöt olivat valmiit 4.11.1969.
Majan avajaiset pidettiin 18.1 1970 ja maanvuokraajille tupaantuliaistilaisuus maaliskuussa samaisena vuonna. Syyskuussa vielä osittain savun täyttämässä saunassa ottivat ensilöylyt Viljo Kauppinen, Pentti Ruokonen ja Jouko Parviainen.

Irja Turusen tultua majalle vahtimestariksi, ensimmäiset hänen emännöimänsä hirvipeijaiset järjestettiin 8.12 1970. Ensimmäiset pilkkikilpailut majan lammella pidettiin maaliskuussa 1972. Vuonna 1974 Viljo Kauppiselle myönnettiin Metsästäjäin Keskusjärjestön kultainen ansiomerkki.

10.1. 1975 päättyi seuran puheenjohtajan alkusanoissaan mainitsema ns.”HATTUJEN SOTA” Vuoden 1976 lopussa oli seurassa 62 jäsentä ja seuran jäsen Lauri Väätäinen sai Suomen Metsästäjäinliiton kultaisen ansiomerkin, Yrjö Rydenfelt voitti suomenmestaruuden luodikkoammunnassa ja Lauri Väätäinen hopeaa hirviammunnassa saaden palkinnoksi pötkän pahvisia kertakäyttömukeja.

1978 valmistui seuralle hirvijahdin ohjesääntö, joka julkaistiin Urheilumetsästyslehdessä, josta nykyisin käytetään nimitystä Jahtilehti. Samana vuonna Erä-Oku järjesti Outokummun kaupungin kanssa yhteisen hirvijahdin vieraille. Seuraavana vuonna Lauri Väätäinen ja Aaro Väätäinen kutsuttiin ensimmäisiksi kunniajäseniksi.

Hirvenkäsittelyyn valmistui myös asianmukainen nylkykatos.

1980 Pitkäperjantain pilkkikisoissa 240 osallistujaa, Aimo Ahosen hirvikoira Riku sai käyttövalion arvon.

1981 oli Erä-Okulla suururakka Outokummun Riistanhoitoyhdistyksen rakennuttamassa ampumaradassa, josta Erä- Oku hoiti sille kuuluvan osuutensa. Ja vielä pilkkikisoissa samana vuonna saavutettiin uusi osanottajaennätys 257 osallistujaa, joka vielä myöhempinä vuosina ylitti 300. Jo vuonna –82 seurassa pyrittiin olemaan ns. ajan tasalla ,niinpä seuran kirjanpito ja tilinhoito siirrettiin jo silloin atk:lle.

Eikä rakennustyöt loppuneet vieläkään, koska seuraavana vuonna monitaitoinen seuran jäsen Matti Loponen taiteili grillikatoksen majalle. Kirkko paheksui pitkäperjantain pilkkikisoja – liekö ko. kisat olleet peräti syntiä. Ja vielä Erä-Oku erosi samaisena vuonna PK-kalamiespiirin jäsenyydestä.

Vuonna –84 seuran sääntöjä uudistettiin ja otettiin käyttöön uusien jäsenten koeaika.

-85 vuonna Pasi Kinnusen ajokoira Raisa saavutti käyttövalion arvon Yrjö Rydenfelt ampui SML:n kultaa sarjassa M 60.Lohien salakalastus tuntui olleen varsin suosittua, koska lampeen tehdystä sala-ansasta kerättiin yhdellä kertaa 37 uistinta tai lippaa. Salakalastus yritykset vähenivät valvonnan ansiosta huomattavasti. Seuran talous oli edelleen vakaalla pohjalla. Uusi kilpailumuoto Suomen Metsästäjäinliitossa oli hirvenjuoksukilpailu joka antoi aihetta suun- nitella hirvenjuoksukilpailujen järjestämistä. Niinpä ensimmäinen Vuorenpeikon Hirvihölkkä järjestettiin vuonna 1988.

Vuonna 1991 seura sai järjestettäväkseen suomenmestaruuskilpailut kysei- sessä lajissa jotka oli Metsästäjäinliitossa Ikaalisten kisojen jälkeen toiset SM- tason kisat. Kisa ylitti ns. uutiskynnyksen ja se noteerattiin myös televisiossa. Järjestelyt onnistuivat erinomaisesti. Kilpailutoiminnan vakiintuessa tarvittiin asianmukaisia tiloja kilpailujen läpiviemiseksi , niinpä seuraavaksi oli vuorossa ruokailukatoksen rakentaminen.

Pienpeto pyyntiin panostettiin ja tuloksena oli kettuja 12 kpl, supikoiria 15 ja näätiä 3 kpl.

Vuonna 1992 Suomen Metsästäjäinliiton ampumakisoissa saavutti Yrjö Rydenfelt hopeaa, Terttu Salmela pronssia naisten haulikossa ja joukkuehopeaa naisten haulikossa jossa oli myös Erä- Okua edustava Anne Kaasinen mukana. Edellä mainituilla naisampujilla oli menestystä niin –80 kuin myös –90 luvullakin heidän saavuttaessaan useita niin henkilökohtaisia kuin myös joukkuemitaleja Metsästäjäinliiton suomenmestaruus kilpailuissa.

Markku Kauppiselle myönnettiin SML-kultainen ansiomerkki vuonna 1992.

Ensimmäiset sinilevä havainnot tehtiin majan lammessa myös kyseisena vuonna ja happikadon todettiin vaivaavan lammen kalakantaa . Niinpä seuraavan vuoden Pitkäperjantain pilkkikisat jouduttiin perumaan kalakuolemien johdosta.

V.1997 hirvikannan romahdettua ei Outokumpuun myönnetty yhtään hirvenkaatolupaa, niinpä Erä-Okukin tarjosi maanvuokraajilleen hirvipaistin sijasta lohisoppaa. Uudella vuosituhannella on seuramme osallistunut aktiivisesti Metsästäjäliiton Metso-leirien järjestämiseen. Leirejä on seura järjestänyt vuosina 2000, 2003, 2006. Leireille on osallistunut nuoria erämiestaitoja opettelevia tyttöjä ja poikia yli sadan osallistujan voimin /vuosi. Koiranäyttelyiden järjestäminen naapuriseurojen kanssa on ollut seuramme toimintasuunnitelmassa jo useita kertoja ja niitä toteutetaan muutaman vuoden välein.

Erä-Okun jäsenistä Markku Kauppisella ja Arto Purmosella on merkittäviä luottamustehtäviä mm. Suomen Metsästäjäinliitossa. Markku toimii SML piirihallituksessa ja Arto Metsästäjäinliiton liittohallituksessa sen varapuheenjohtajana. Hänet on palkittu v. 2007 SML kultaisella ansiomerkillä laakerilehdin. Seuran jäsenmäärä on pysytellyt 70-80 jäsenen välillä. Uudet jäsenet ovat tervetulleita joukkoomme ,sillä liikkuminen luonnossa ja seurustelu erähenkisten metsästyskavereiden kanssa on mitä parasta terapiaa kiireisen elämäntavan vastapainoksi. .